Kennelmamma, Tonårsmamma, Älskarinna, Bonusförälder och Bitch!

Direktlänk till inlägg 14 januari 2011

Väcker heta känslor....

Av Marie - 14 januari 2011 14:38

Återigen blossar det upp diskussioner om Cesar Milan
Folk ojjar sig över misshandel och att han är grym mot hundarna...
  
Man måste betänka några saker...de allra flesta hundägare han hjälper har noll koll badboll på vad en hund är
Man har under lång tid låtit huden utveckla och befästa farliga beteenden.
  
Vi pratar INTE om välartade , socialt anpassade individer som ska läras att "gå fint" i koppel, eller att sitta, ligga, rulla runt eller annat.
Vi pratar om hundar som gör utfall, biter, angriper och eller stressar halvt ihjäl sig pga av bristande regler och konsekvens.
  
SBK´s Dressyrpolicy anger:
  
Påpekas bör att i nödsituation – till exempel om hund är på väg att angripa människa, hund eller annat djur – är man som hundägare skyldig att agera så att angreppet snarast upphör. Detta med den kraft som krävs för att handlingen ska avbrytas.
 
Det är DETTA CM gör, jag anser att det är justare, rakare, ärligare och bättre för en hundindivid att man med kraft avbryter ett beteende och visar ett alternativt och TILLÅTET förhållningssätt till en situation.
  
Ett TILLÅTET förhållningssätt ÄR att vara lugn, avslappnad och LITA på att husse eller matte tar hand om det som ev upprör hunden.
 
När hunden förstått att det alternativet "känns bra" (att vara lugn) kan man börja kommunicera med hunden och rehabilitera den och starta upp INLÄRNING.
 
Det finns givetvis många vägar att ta sig till målet, en hel del väljer att försöka jobba med avledning ofta godis (om vi pratar utfall/bettförsök)
Alltifrån att slänga godis på marken eller att distrahera hunden med en hand vid nosen full med godbitar eller ge hunden en uppgift (sitta ligga stå)
Detta fungerar bevisligen på en del hundar, men åtskilliga är de människor som ringer mig och som jag träffar som under ett par års tid slussats runt bland IMMI-folk och hundpsykologer och hundarna blir inte ett dugg bättre.
 
För man har inte nått fram till hunden, man har inte nått in till hundens kärna och lyckats få hunden att LYSSNA och VILJA kommunicera med föraren..föraren är ett bihang i kopplet.
Många av desa hundar har vuxit sig starka mot sin förare och ser inte föraren som någon ledare värd namnet att följa...
 
För att nå fram med budskapet att "du är INTE guds gåva till mänskligheten och du är INTE starkare än mig" så MÅSTE man ibland visa FYSISKT för hunden att den ÄR svagare!
 
När hunden insett detta så är det dags att börja bygga upp en roll för människan där den gör sig oumbärlig för hunden och hunden ska vara imponerad och se upp till sin ägare.
Det gör man med separata övningar, alltifrån lek, spår, sök, cirkuskonster , rastning, regler gos, kel....
 
Inget av ovanstående är LÖNT innan man nått fram med budskapet att "Du är INTE starkare än mig" (mentalt ELLER fysiskt)
Hunden kommer i bästa fall tycka att man är intressant under övningar som ger utdelning väldigt snabbt, men måste den anstränga sig så kommer den att strunta i föraren , som då ofta tar till mutor för att bibehålla intresset hos hunden...
 
Det är INTE djurplågeri att en gång för alla markera att "nu får det ta mig fan vara slut med dumheterna!"
 
Men man får ABSOLUT inte glömma att sätta in en massa på pluskontot! Dvs har jag gjort ett rejält uttag ur förtroendebanken, så måste jag sätta in lika mycket om inte mer!
 
Jag GILLAR CM för hans sätt att kommunicera med hundÄGARNA, han får dom att förstå att det är ett djur de har, inte någon slags fyrfota leksak/bebis.
 
Jag kom på mig själv när det gäller Inez, en olydigare liten spelevink får man leta efter, jag kunde inte ha henne lös, hon SKET i att komma när jag ropade, "jag ska bara" och så sprang hon fram till allt och alla, bilar, hundar, människor, jag tränade inkallning med godis och lek, och hon kom såååå fint ända tills något annat var roligare......jag började gå med henne kopplad, de andra fick gå lösa men inte hon, (för jag kunde inte ta i så med en sån liten sötnos, det blev lite daltande) ......men så tänkte jag, Va fan håller du på med Marie, ska hon behöva gå kopplad hela livet och du ha ont i magen när du har henne lös ifall hon skulle göra nåt dumt?
 
Nä aldrig! Och så nästa gång hon VALDE att inte lyssa gick jag resolut fram och hämtade henne, klämde åt henne rejält, jag tog i HÅRT för att vara en liten hund!
 
EN gång!
 
Inez är fortfarande världens sötaste gladaste spelevink som älskar mig mer än någonsin, men hon kan gå lös, och hon kommer när jag ropar och hon avbryter allt hon håller på med om jag säger NEJ med barsk röst.
 
Det är min syn på det hele:)

 
ANNONS
 
Malin

Malin

14 januari 2011 14:56

Bra skrivet...Jag gillar oxå CM, och det är som du skriver...att det är ju en viss kategori av hundar han träffar, de som fått beteendeproblem...

Men man märker det ofta bland de som skaffar djur...de behandlar djuren som leksak, statuspryl eller bebis...och djuret får inte vara djur...
Jag älskar djur...men jag förmänskligar inte mina djur...

Ha en bra helg...bra inlägg du skrev. :)

http://salladsdagar.bloggplatsen.se

 
stina

stina

15 januari 2011 00:57

Jag tror inte många förstår vad det är han gör, ärligt talat ! Du är elak och hård om du fysiskt tar i din hund eller barn för att tala om att nu räcker det !! Ger du med dig och tummar lite nu och då på regler så är du en god och snäll förälder eller ägare ! Visst det fungerar säkert på vissa individer men långt ifrån på alla.

Be någon definiera uppfostran o du får olika svar. Varför? Jo en del har ingen erfarenhet av det. De som har erfarenhet av det har det på olika sätt, Varför har man det på olika sätt ? Jo man har inte samma eller lika individer man ska uppfostra. Ändå finns det en dold samhällssyn på hur man SKA uppfostra, alla lika.

För mig finns det inte hårda eller mjuka metoder, det är en mix beroende på vilken individ du har, människa eller hund.
Det är inte svart eller vitt, det är fullt med nyansskillnader precis som i en familj. Men alla har olika roller :)

Gillar Cesar och Fredrik Steen, de känns öppna och ärliga. Fattar inte hur de orkar då de har många käppar o broar att hoppa över !!

Bra och hett ämne du tog upp...he he

Trevlig helg !

http://www.tibbe.n.nu

 
Ingen bild

Malin

21 januari 2011 10:49

Jag kunde inte hålla med dig mer Marie! Lustigt att jag hoppade in och läste detta just nu. Jag blev igår "påhoppad" i just sånt sammanhang!

 
Linda

Linda

21 januari 2011 20:16

Jag tycker CM är bra! Här i sverige måste folk börja inse att köttbullar löser inte allt.

http://winterflake.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Marie - 12 februari 2013 12:24

Sista skälvande dagarna i Vilnius och jag har mer eller mindre fasat ut mig själv…så nästan inget att göra på jobbet… Nu har jag varit i Vilnius  sedan slutet på Oktober, Jösses vad tiden sprungit iväg…   Annars är det ju s...

Av Marie - 8 november 2012 11:29

För att citera Robban Broberg, det är ÖKEN! Vilnius är bara grått, grått ,grått, grått....och ännu mer grått... Jobbar 9-18 Litauisk tid vilket är 8-17 Svensk tid...Mitt svenska resesällskap roar sig med lite gym träning på kvällen och sedan hote...

Av Marie - 1 november 2012 12:14

Andra veckan i Vilnius går mot sitt slut, här är det en "public Holiday" idag och bara vi som jobbar "internationellt" jobbar. Vad GÖR jag då? Jag har det sista året varit operationellt ansvarig för SEB interna Servicedesk, dvs alla som är anställd...

Av Marie - 15 oktober 2012 10:33

Livet i Storstan rullar på…Jag har dedikerat de sista två åren till mitt arbete,. Jag trivs verkligen kanon med jobbet jag haft , jag har utvecklat mycket av min roll själv och känner att jag verkligen har gjort  skillnad .  Nu har kunden dock...

Av Marie - 8 augusti 2012 13:37

Det är så sorgligt med människor som saknar sjukdomsinsikt, alkoholism är en hemsk folksjukdom och inget man skulle behöva skämmas för, men man måste förstå när det är dags att söka hjälp! Man måste VILJA ha hjälp, och INSE att man är sjuk!Vad gör ma...

Presentation

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12 13 14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Kennelmamma, Tonårsmamma, Älskarinna, Bonusförälder och Bitch! med Blogkeen
Följ Kennelmamma, Tonårsmamma, Älskarinna, Bonusförälder och Bitch! med Bloglovin'

Vovve

Länksida


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se