Kennelmamma, Tonårsmamma, Älskarinna, Bonusförälder och Bitch!

Alla inlägg under november 2009

Av Marie - 17 november 2009 09:08

Gårdagens träning bestod av lunchpromenad med lite frittfölj träning.

Jag varierar med att starta från sittande och köra positioner till att ha Izzie lös under promenaden och kalla in henne med ett ”fot” kommando

Det är inte lätt att hitta hennes optimala stressnivå när man kör positoner och ibland blir det för mycket och ibland för lite och så blir det svårt att belöna precis det jag vill.

Att kalla in henne från ”hopp o lek” och bara ta in henne till sidan och gå några meter för att sedan belöna med bollen skapar mindre ”konflikter & stress”

Hon är ju fortfarande omogen och väldigt ung.


Men det går sakta framåt. Man ser framsteg hela tiden. Ofta om hon får ”vila” från lydnadsövningar några dagar så har det hunnit ”smälta in” och hon är mer med på noterna nästa gång man tar upp det igen.


För att svara Sara angående asfalt så är det ju så att genom att lära känna och träna mycket med poliser  genom åren så får man ett helt annat sätt att se på spår.

SBK spåren är ju ganska ”tråkiga” och väldigt enkla för hundarna, det blir roligare att utmana sig själv som dressör och även hunden genmom att köra teknikspår och även hårda underlag.

Sk ”Överträning” och tjänsteinriktad träning. Ska jag försöka föda upp tjänstehundar måste jag ju kunna kontrollera om hunden räcker för tjänst spårmässigt iallafall.

Och spåret är ju så otroligt viktigt för tjänstehundar i Sverige.

 Det säger mycket om hundens koncentrationsförmåga att kunna spåra i tätort med människor runtomkring, att kunna samla ihop sig och spåra på ”svåra” underlag och att lägga i en extra växel när det tar emot.


Hemma ig¨år var jag trött och oinspirerad men Izzie klättrade på väggarna...

Så jag drog nyta av min Freestyle-instruktörsutbildning och så började vi träna in att ”backa”

Jag lade ut en ”hylla” i hallen parallellt med väggen,  och börjar med Izzie stående framför mig med huvudet vänt mot mig mellan hyllan & Väggen.

Jag lade en godis bakom henne så hon såg den och så säger man ”Backa”

Givetvis måste hon backa rakt bakåt för hon kan inte vända mellan hyllan & Väggen.


Så småningom kan jag ställa mig jämte och backa rakt bakåtJ

Och så byter jag håll och gör det åt andra hållet och så backar vi tillsammansJ


Och så tränade vi på lite ”kryp” men med hennes ”myror i brallan” igår så blev det inte så bra.

Alla passiva moment måste tränas efter en rejäl rastning där hon fått utlopp för sin energi.


Tränade även lite ”stående” dvs stå still fast jag lämnar och går tillbaka.


Och avslutade med  ”hålla fast” övning i ett plaströr. Inte helt lätt och hon blir lite låg.

Men tar man det bara lugnt och metodiskt och med ”milt tvång” och inte låter henne ”komma undan” så lär hon sig snart att det inte är så illa att sitta och hålla en grej i munnen UTAN att tugga.


Ikväll ska jag på teater , Hassela ungdomarna från Gotland är i lund & Malmö och spelar upp något ang kriminalitet, droger mm

Hoppas att en viss person i familjen ska få sig en tankeställare.




Av Marie - 15 november 2009 16:57

I Fredags på lunchen gick jag ut ett spår mellan hyreshusen utanför jobbet. Jag kunde under tiden jag la spåret konstatera att minst 6 personer och en hund korsade spåret.

Jag har lagt spår så det har korsat en hel del cykel och gångvägar tidigare men i fredags så vinklade jag ut på en större asfaltsväg/vändplats . Izzie spårade på fint , blev lite störd där alla övergångar var men löste det till sist.

Däremot så var föremålen inte värda vatten, så dom fick jag göra en stor affär av.


När vi kom till asfalten så var hon sååå övertygad om att spåret fortsatte på andra sidan så jag fick stå stilla väldigt länge medans hon försökte hitta spåret, hon gav sig den på att det skule ligga på gräset.

Efter säkert ett par minuters ringande och snurrande samt några stopp där hon bara blev stående passiv  så tog hon upp spåret igen och följde det fint på asfalten. Supernöjd matteSkrattande


I Lördags var det sökträning med Sara & Catta, Izzie skötte sig jättefint. Jag skickade t o m en gång utan retning.

Sedan figgade jag för Duffy, och han går jättefint.  Vi körde några inskick och Sara har verkligen tränat in ett fint avstånd och en bra position. Det är så kul att se att man fakiskt inte behöver köra på figurant för att träna in grunderna till ett fint skyddsarbete.


Jag har figgat lite grand för Duffy, så har jag berättat vilka övningar Sara ska träna på, och vi har resonerat oss fram till hur hon ska lägga upp sin träning, och så har hon jobbat på det några veckor, så har vi setts igen och jag har figgat lite och Sara har kunnat ta några steg till med andra övningar och hela tiden gått framåt.

Så även nu i Lördags.

Vi jobbade på transporter, inskick, anslutningsövningar, bita släppa bevaka, inledande övningar för transport med överfall, och även modprov.


Nu återstår skydshelgen med Glenn där han får hjälpa till att starta upp korgarbetet, och utvärdera hur det fungerar.

Om inte korgen funkar finns ingen anledning att träna skydd. (Kanske Sara provar på IPO istället)

Duffy har ett fantastsiskt spår, en fin lydnad och så har han ett naturligt fullt och fast bett.


Efter sök & Skydsträning  så körde jag till Sövde och skjutbanan. Det var full aktivitet. Izzie reagerade lite på de första  smällarna och sedan hade hon glömt bort att de sköt.


Däremot fick min supersociala genomtrygga självsäkra malletjej fullkomligt frispel på en del av jägarna.

Hon raggade , skällde , gjorde låtsas attacker och betedde sig helskumt...

nåja det blir nytt besök nästa lördag. hon är spöööökigSkrattande


 Idag har jag och Elin spårat och lilltjejejen har spårat på gallertrappor och varit fantatsiskt duktig...just nu har hon hittat en boll som hon terroriserar mig med..

Dags att göra nåt igen....





Av Marie - 13 november 2009 11:52

Denna blocket annons påminner mig om Kents 40-årsfest

Vi bodde i Sjöbo på landet och skulle ha ”Fångarna på Gården” med en massa aktiviteter

Det var på den tiden Gunde Svan ledde ”Fångarna på fortet”  som var den tidens fredagsnöje.


Sagt och gjort vi ordnade en hel del kul övningar och givetvis skulle vi ha den där övningen där man sätter en bindel för ögonen på någon som får sticka händerna i

Byttor med olika äckligt innehåll och leta efter en gömd ledtråd.


En av byttorna hade jag bestämt skulle innehålla några möss. Så jag körde ner på dagen innan till lokala Zoobutiken och frågade om jag fick låna/hyra några möss över helgen..

Nej det gick ju inte, jag var tvungen att köpa dom. Men fick jag lämna tillbaka dom igen på måndagen, ja det gick bra men jag skulle inte få några pengar tillbaka.....????????

De kostade typ 50 kr styck, det var några sådana där special –extra-exklusiva-ras-möss...(hutlöst dyrt för över 10 år sedan)

Nåja, det inköptes fem möss i olika kulörer, de förvarades i en liten plastbytta högt uppe på ett hörnskåp i köket över natten (givetvis med mat, vatten & Lufthål)


Kl 04.00 på morgonen kommer en överraskningspatrull och väcker upp Kent för att hitta på lite hyss. När vi sedan kommer in i köket ser jag till min förskräckelse att plastbyttan ligger på golvet!

Min första tanke är att NEEEJ, nu har jag möss i hela köket...tills jag får syn på våra  två katter som sitter och slickar sig runt munnen och se mycket belåtna ut....


SHIT!  Katterna har fått möss serverade väldigt enkelt...


Ja, ja inget att göra, så när dagen gryr så skyndar jag mig tillbaka till Zoo-butiken och inhandlar  fem möss till...(fan vad dyrt)


Den här gången förvaras mössen på betryggande avstånd från katterna...


Dagen framskrider och tävlandet pågår för fullt, så blir det dags för  Lotta att få bindel för ögonen och få sticka händerna i överkokta makaroner, tapetklister och annat äckel...så även en guldfiskskål med fem möss i!

SUCCÈE!


Efter detta moment så skall vi snabbt till nästa tävlingsgren varpå mössen ställs in i köket.


När vi kommer tillbaka och skall förbereda maten....vad skådar mitt norra öga!

Jo två katter  sitter  på köksbordet och fiskar möss ur guldfiskskålen med framtassarna!


Jag har nog aldrig tidigare eller senare köpt så dyr kattmat per kg!


   

Av Marie - 12 november 2009 07:47

Har ni hört den fasansfulla reklamen på radio? Man hör inte ens vilket företag reklamen gäller....

Jag blir bara arg, frusterad och irriterad. Vissa reklamginglar är så dåliga och stör mig så mycket så att jag måste stänga av ljudetSkrikandes


När man kollar på TV har dom ju varit smarta och lagt all reklam samtidigt, så oavsett om man zappar vidare så är det reklam.

Är inte det kartellbildning?


Jag är lite förvånad över resultatet angående vaccinering...jag förstår inte hur man resonerar?

Är det bättre att ligga sjuk i 14 dagar och riskera en massa problem, PLUS att man smittar familjemedlemmar (äldre och eller små barn??) Än att vaccinera sig och riskera att bli lite krasslig en dag eller två?


Hur motiverar man sitt val att INTE vaccinera sig?? Skriv gärna en rad, och man får vara anonym....


Maja har vaccinerat sig och Rasmus skulle varit i Måndags, men eftersändningen på posten gjorde att vi fick kallelsen lite sent, så jag och Rasmus ska vaccinera oss samtidigt så snart det går.


Igår var det Mårten, vilket skulle innebära den tradionsenliga gåsamiddagen, det blir tyvärr ingen sådan i år....

Ekonomin tillåter inga större utsvävningar.


Annars har veckans matsedel varit

Må: Färdiggrillad kyckling på extrapris, i delar i en Thairätt med Råris

Tis: Spagetti Köttfärssås

Onsd: rester från gårdagen


Idag blir det fiskbullar i hummersås  med rårivna morötter, mums....


För övrigt så hörde jag av meterologen igår att det bara varit 30 min sol under hela November

Underligt att man bara häckar framför TV´n och känner sig grå och trist.

Jag har INGEN energi till något, jag borde ringa Catrin, Catta, B-M, Kristina, Venke, Elin,Towa, ett antal valpköpare, och ytterligare  vänner runtom i landet...men jag bara sitter på min rumpa i soffan och ORKAR inget,


När hundarna fått sitt är jag bara så slut så jag vill bara ha det tyst runtomkring och få "fly" in i TV´ns värld.


Kolla förresten den här killen...här pratar vi kontroll och vardagslydnad med glada lyckliga hundar..

Och det har han SÄKERT fixat genom att vara en mjukis och Velournisse med köttbullar, paragrafläsning och klicker... och han har säkert ALDRIG använt sin lilla "pinne" eller visat var "skåpet ska stå"




Apropå det....i morse mötte vi i mörkret en hundägare ...jag kom med mina fyra lösa...

Mina småhundar kan tre viktiga saker, NEJ, STANNA & KOM och det är icke förhandlingsbart...

Jag har aldrig koppel med på morgonkvisten, och här mötte vi en hund i skogen i becksvarta mörkret..men som sagt

Nej, Kom och stanna här...det räckte...ordning och reda pengar på fredag*ha ha ha*


För övrigt är de helt obildade, kan varken sitt eller ligg eller några andra konster.


Ha en bra dag....

Av Marie - 11 november 2009 10:48

Jag är så trött på det eviga regnandet och mörkret!

Kvällarna blir det inte mycket gjort kan jag lugnt säga..vilket återspeglar sig på Izzie..

Hade det inte vräkt ner regn så kunde man åtminstone gått en långpromenad i mörkret.


Men det lockar INTE att stappla omkring i mörkret och knappt se någonting i ösregn.


Som tur är har vi lite ”quality time” på lunchen, det är långtifrån tillräckligt men får räcka för närvarande.


Igår var det lydnadsträning på schemat, först en rastningsrunda och lite lek och sedan det eviga ”fria följet”

Det tar sån TID....små små babysteps framåt. Med en superintensiv och snabb hund så ställs det så stora krav på en som dressör.

Man ska inte använda för mycket hjälper som man sen ska träna bort, man ska belöna exakt rätt och i rätt tid, belöningen skall vara avpassad och hunden och jag

Skall vara på rätt stressnivå. *pust*


Det blir ofta  snabbt och fel...och jag kommer på mig själv med att använda för stora åtbörder och gester.

Hunden läser ju kroppspråket och lyssnar inte alltid på kommandot..vilket man lätt kan se om man står blixt stilla och säger ett kommando och hunden bara tittar frågande på en...

Så rör man sig lite för att visa vad man menar och blixtsnabbt så trillar poletten ner...


Det är en stor talang att kunna träna cirkuskonster med en hund och lyckas, och långtifrån alla har ”hund i fingrarna”  Det finns så många människor runt omkring som försöker, de går kurs efter kurs och utbildning efter utbilning...Men har man inte ”det” så når man aldrig höjderna...Jag tillhör de som är duktig på att utveckla unga hundar och uppfostra dom...jag har heller inte ”det” när det kommer till cirkuskonster.

Dock är jag medveten om det och kämpar därför extra mycket och måste tänka och planera alla övningar noga. Jag är mycket självkritisk och försöker läsa av min hund när hon förstår och inte förstår.


När det gäller inlärning av  cirkuskonster lägger jag alltid skulden på mig själv när jag inte lyckas få hunden att utföra ett beteende på det sätt jag vill .

Och man ignorerar det som blir fel och gör om och gör rätt tills man kan förstärka precis det utförande jag ville ha.


När det gäller uppfostran är det en HELT annan femma.

Under förutsättning att hunden har lärt sig vad NEJ betyder och att den KAN inkallning så lägger jag inte fingrarna emellan vid oönskade beteenden.

Dvs där kommer en kravfas på att lyssna och åtfölja ett NEJ och ett KOM ganska omedelbart.

Det ger mig en behaglig samvaro med hunden, den kan vara lös och ledig utan att jag behöver oroa mig för att den ska springa fram till människor eller andra hundar,

 Jaga eller hittar på annat oönskat.


Angående Stockholm så är det ett projekt som är under utveckling....Jag har stora bekymmer med  En av ungdomarna just nu, dessutom kommer min Restskatt att tvinga fram ett annat boende.

Och efter att ha vänt och vridit på problemen så är beslutet så här långt att bryta upp från Skåne och umgänget här.

Åtminstone för ett par år, mina fodertikar står och växer till sig så de behöver jag INTE avstå...


I mitt arbete finns möjligheter att arbeta i Stockholm, speciellt som det pågår ett projekt just nu.


Jag trivs ju ändå inte på jobbet, efter jag kom tillbaka från min sjukskrivning så har jag ju hamnat längst ner på ”rankingen” och fått börja om från början där jag var -99


Kan jag lösa det med tre dagar i veckan under någon månads tid nu, så har jag ganska säkert en fot inne och de kan tänka sig att vänta på mig tills nästa sommar.


Så de betalar flyget men inte boendet(alla är ju i spartider) Så jag måste hitta någon som har ett litet krypin två nätter i veckan någon månad framöver.

Jag behöver bara en säng och en TV, inget umgänge, mat eller annat, jag ska bara JOBBA äta och sovaJ


Izzie blir ett bekymmer  givetvis, men jag jobbar på en lösning där...

Av Marie - 10 november 2009 18:38

Jag behöver lite assistans... Jag behöver jobba i STockholm 3 dagar i veckan i några veckor framöver..

(sova 2 nätter) Någon som har ett gästrum att låna ut?

Jag kommer att Jobba hela dagarna och egentligen bara behöva ett rum att sova i (gärna en TV)


Jag kan tyvärr inte betala  några stora summor (helst inget alls) Företaget betalar inget boende och detta är en "investering" för framtiden....


Jag ska jobba på Tegeluddsvägen som ligger närmast T-banestation Gärdet

Av Marie - 10 november 2009 08:05

Det var länge sedan jag ofrivilligt hamnade på marken, jag hade tom glömt hur obehagligt det är att ramla omkull sådär oförhappandes.

Jag stapplar fram i mitt trötta töcken i skogen, pannlampan gör att man ser nyanser på marken och man kan ana trädrötter.

Så man snubblar och och balanserar lite vingligt emellanåt.


Men röda faran, speedo, blixten, hon far fram som ett jehu mellan stammarna, jag går ju på stigen men hon far omkring som om hon vore Stenmark i ett världscup-lopp.

Jag fattar inte hur hon kan se ?


Hon brukar på pin tjiv springa över småhundarna, så de håller sig BAKOM mig numer. Givetvis så FÅR hon inte göra så men det är inte lätt att stoppa den oljade blixten när hon gör sina ”skenattacker”. Hon kommer som från ingenstans och hoppar fram ur skogen, studsar med alla fyra på en stackars Shih-Tzu som blir vansinnig....och lika snabbt är hon borta igen.


IZZIIIIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!Skrikandes


Ja, jag ska ju säga att hon håller ju inga 25 meter i mörkret på morgonen, hon cirklar runt 10 meter från mig, man HÖR ju henne ganska väl, och skymtar den ljusa rumpan i  pannlampans sken med ljämna mellanrum.


Nåväl, idag hade hon siktet inne på Peggy som vågade sig att gå två meter framför mig i lampans sken...så hon kommer farande igen som från ingenstans, men den här gången hinner hon inte stanna!  

Hon far med en smäll  in i mina ben  framifrån, och mina ben slås undan bakåt och  jag  bokstavligt  lyfter, marken kommer snabbt rusande mot mitt ansikte och jag hinner precis få fram händerna för att ta emot mina 90 kg!  Jag landar på gruset, inga vantar...aj aj aj aj....GråterSkrikandesjag ser ut om en barnunge på händerna, fullt med småsår...det svider och bultar och bränner...


Jäkla byracka!



Igårkväll var vi för övrigt och tittade på skyddsträning, vi körde passivitet, lite frittfölj/linförighet och jag körde några anskällningar på mig själv i ett värn.


Jag har ju länge pratat om att jag ska skaffa mjukost på tub till Izzie. Att träna med vanligt godis, frolic, leversnittar, köttbullar, korv eller annat är hopplöst..hon är så ivrig så hon ”andas” in godiset, så efter ett par bitar stannar hon hostar-kräker upp det igen.


Bollen gör att hon blir så stimmig så det är svårt att få henne att förstå VAD det är jag belönar..dvs är det att hon tittar på mig? Atta hon lägger huvudet på ett visst sätt, sätter tassen här eller där, vrider in eller ut rumpan , ja ni förstår...


Nåja, eftersom jag inte tycker momentlydnad är världens roligaste så har jag liksom inte kommit till skott med att köpa mjukost..MEN Det hade Elin gjort i helgen!


Så när vi kom till Revinge och gick in i hallen var Speedo damen Speedad till max, det var pip, gnäll, skall och myror inte bara i brallan utan över hela kroppen...

Men då tog vi fram lilla tuben och körde några positioner...och hon blir väldigt lugn och koncentrerad när hon får sitta och ”snutta” på tuben.


Myrorna försvinner, fjärilarnna lyfter och hennes två hjänceller kan faktiskt kommunicera så att hon märker VAD det är hon får förstärkning för.


Hon skötte sig jättebra vi stod väl och tittade på någon timme och tränade lite mellan varven, och emellanåt fick hon bara ligga/sitta och titta.


Vi ska se efter skyddshelgen om hon är lika ”cool” fast de kör skydd 2 meter ifrånGlad


Skyddshelgen är nu full, men det blir fler tillfällen.


Jag har fått låna en husvagn (TACK KERSTIN!!!)men hade gärna behövt en till!  Så har du en vagn ståendes som jag kan få låna en helg hade jag varit tacksamSkrattande

Av Marie - 8 november 2009 18:39

Vilken lyxhelg hos lillebror och Bea´! Lördagen tillbringade vi på Naturhistoriska museét. Jag har varit oå Naturhistoriska i Göteborg med skolan för evigheter sedan men aldrig i Stockholm. Det var supertrevligt.

Det är avslappnande och intressant att strosa runt på muséum. Vi käkade en god lunch och sedan åkte vi hem.

Christian hade bokat bord på en restaurang som heter Matvarufabriken

Vilken lyxrestaurang!

Till förrätt åt jag: Hummer och spindelkrabba, jordärtskockssoppa, vanilj och syrad fänkål, brödflarn med muscavadosocker.

Christian åt: Terriné på halstrad anklever med sultanrussin, fikonsorbet, brioche och saltrostade pecannötter

Och till varmrätt åt vi:

 Boeuf Bourguignon på oxkind med rostad vitlökspotatispuré, syrad pärllök och karljohansvamp


Det var såååå mumsigt, till det drack jag en Riesling som var hutlös dyr men otroligt god!


Det kändes så lyxigt och härligt....


Idag har vi varit på en 4H gård och sedan åt vi lunch på Pampas Marina, SUPERGOD Buffé


Helgen har varit underbar


Här är guldklimparna Elliott & William

  


Som det ser ut nu så blir det kanske en Stockholmsflytt nästa sommar...

'Om ingen oförutsett eller annat mirakulöst inträffar...

Mitt liv hänger i luften och jag vet inte vilket ben jag ska stå på


Det enda jag med säkerhet vet är att det kommer att bli 2-3 "hundår" framöver...


Izzie har blivit väl omhändertagen av Elin, motionerats och fått lite lydnadsträning och spårSkrattande


**************************************************
******************

OBS

Det finns TVÅ platser kvar på skyddshelgen!

 

Anmäl snarast!

 

800:-/pers boende men ingen mat ingår.





Presentation

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4 5 6
7
8
9
10 11 12 13
14
15
16
17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Vovve

Länksida


Ovido - Quiz & Flashcards